vrijdag 16 mei 2014

Australië - The outback… You got to love it!

Ik heb meerdere keren door Australië gereisd. Helaas had ik nog maar weinig van de échte Australische cultuur gezien en aan de populaire Zuid- en Oostkust kom je niet veel verder dan een straatartiest met een didgeridoo. Ik wilde meer weten over de Oorspronkelijke bewoners van Australië; de Aboriginals!

De Aboriginal cultuur met eigen levensstijl, rituelen, ceremonies en kunst maakte mij erg nieuwsgierig. Ik moest naar de Red Centre, de outback!
Ik ben in Adelaide gestart en geëindigd in Alice Springs, het middenpunt van Australië. Ik heb 7 dagen over deze reis gedaan, omdat er op de route enorm veel te zien is! Hieronder staan mijn hoogtepunten.

Vanuit Adelaide vertrokken we met een groep van 12 mensen uit verschillende landen richting National Park Flinders Ranges. In dit park hebben we een wandeling gemaakt waarbij we 3 grotten hebben bezocht. Hier vonden we eeuwenoude rotstekeningen terug van de Aborginals. Met deze tekeningen werden verhalen verteld en ‘Dreaming story’s’ gedeeld. De Aborginals leven erg primitief en maken hun eigen verf van houtskool, klei, aarde en water. Hiermee schilderen ze afbeeldingen van goden of dieren op de rotsen. Erg mooi om te zien!
Muurtekeningen_aborginals 
Na een nacht in de Flinders Ranges zijn we doorgereden naar Talc Alf. Een plek welke in ‘the middle of nowhere’ ligt, bewoond door een oude man. Deze man heeft allerlei theorieën over de betekenis van woorden en letters. Volgens hem is de betekenis van ‘Australië’: AU = Gold, S = Sun, T = Top rise, Ra = Sun, L = Land en Is = Is. Australië is dus; East towards the golden sun rise where the great land is. Een betekenis waarin ik de volgende paar busuren mijn gedachten verloor.

Tijdens de busrit naar William Creek, zijn we kamelen, kangoeroes en een blue Tongue Lizard tegen gekomen! Aangekomen in William Creek, een dorp met welgeteld 4 inwoners (!), heb ik een geweldige outback pub ontdekt! Alle toeristen die komen, laten een souvenir achter. De hele pub hangt dan ook vol met foto’s, verlopen pasjes, brieven etc. Na het bewonderen van de pub en een verfrissend drankje, hebben we onze swags (lees: waterdichte canvas slaapzak) uitgerold en beleefde ik mijn eerste nacht onder de sterrenhemel ; The Billion Star Hotel!

Overnachten_in_de_outback
De volgende dag zijn we naar Coober Pedy gereden, dat bekend staat om zijn Opal mijnen. Vroeger is hier de grootste hoeveelheid Opal gevonden. Nog steeds proberen mensen dit kostbaar stukje steen te vinden om zo rijk te worden. Omdat buitentemperaturen in Coober Pedy oplopen tot 50 graden, bevindt het grootste deel van het dorp zich onder de grond. We hebben een aantal mijnen bezocht, en ook een ondergronds huis. We hebben zelfs in een ondergronds hotel geslapen. 

De_Uluru_Ayers_rock
Na een gezellige avond zijn we vroeg opgestaan, omdat we op tijd bij Ayers Rock wilden zijn. Ayers Rock, of Aboriginal naam Uluru, moest prachtig zijn bij zonsondergang. Dat wilde ik met eigen ogen zien. Eenmaal aangekomen bij Ayers Rock was ik behoorlijk onder de indruk van de enorme rode steen die zich zomaar opeens in de grote open vlakte opdeed. Tijdens een wandeling van ongeveer 2 uur om de gigantische rots, kregen we informatie over de Aborigional cultuur en hebben we een ‘cultural center’ bezocht.  Rond de schemering zijn we teruggegaan om het prachtige natuurverschijnsel te zien tijdens zonsondergang.  Wat een kleurenspel!

De volgende dag zijn we naar Kata Tjuta (the Olgas) geweest waar we de Valley of the Winds - wandeling hebben gemaakt. De ene hike is nog mooier dan de andere. De dag erna hebben we mijn inziens de mooiste wandeling gemaakt door Kings Canyon. Gigantische kloven en rotsformaten waardoor iedere bocht weer een adembenemend uitzicht geeft.

Kings_canyon_kloven
Na een rit van 500 kilometer zijn we dan aangekomen in Alice Springs. Hier hebben we met de gehele groep een drankje gedaan in de plaatselijke pub om de mooie en indrukwekkende dagen in de outback af te sluiten.


Mijn naam is Kim en ik ben één van de reisspecialisten van Beleef Reizen, ik ben gespecialiseerd in reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland. Ik help u graag met uw vragen en adviseer u graag met een mooie route voor een onvergetelijke reis. 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten